Onderwaterbiologie Wereldwijd

Deze specialisatie gaat over het onderwaterleven buiten Nederland en is daarmee een logisch vervolg op de basisspecialisatie.
Daarnaast werkt de CMAS aan materiaal om duikers meer bewust te maken van de bedreigingen van het onderwatermilieu en van de positieve bijdrage die wij sportduikers hieraan kunnen leveren. In dit boek wordt de CMAS uitdaging om ons te verdiepen in “conservation biology” opgepakt.
Door de keuze ons te richten op verbreding, en niet op verdieping, kun je deze specialisatie volgen zonder de stof van het andere boek eerst bestudeerd te hebben. 
De titel van deze specialisatie is “Wereldwijd Duiken”, met als ondertitel “Mariene Biologie voor Gevorderde Duikers” ingangsniveau het 2* duikbrevet.

De opgave “Plaatjes Verzamelen” kan een aparte uitdaging zijn voor onderwaterfotografen. Probeer je verzameling tijdens een vakantie compleet te krijgen.

Voor instructeurs is een instructeurshandreiking geschreven waaraan alleen hoofdstuk 1, Taxonomy (uitgebreid) beperkt is weergegeven. Ook staat er de PowerPoint die in 2023 in Delfzijl is gebruikt.

I.v.m. de enorme omvang van bestanden zijn sommige presentaties alleen in PDF format beschikbaar, maar NOB instructeurs kunnen de presentaties als PowerPoint bij me opvragen

Alle materiaal op deze pagina wordt nog doorontwikkeld. Commentaar is daarom zeer welkom.