De geschiedenis van KoolTiel est. 2004

In dit bericht leggen we uit waar KoolTiel vandaan komt, en wat we er mee willen en doen (“Geschiedenis” en “Toekomst”). In KoolTiel 3.0 stond dat op de uitgebreide “Update” pagina, die nu is vervangen door het simpelere nieuwsbericht.

Geschiedenis

Via Google kan je alles vinden wat je wilt weten, en vooral ook wat je niet wilt weten. De discussie of de gezaghebbende Encyclop√¶dia Britannica beter of minder is dan Wikipedia is inmiddels ook al weer een jaar of tien geslecht, evenals de papieren versie van de oudste encyclopedie trouwens.

De vraag is  dus waarom iemand in vredesnaam aan een eigen website begint.

Wel, het was lollig om informatie over weven en breien uit te wisselen. Dankzij de opkomst van Ravelry was al snel alleen het delen van foto’s functioneel.

En er is de duikhobby. Het geven van cursussen is aardig, maar mensen willen je presentatie. 

Die presentaties waren al gauw zo groot, dat geen email account het aan kon, en iedereen liep te zeuren dat men het materiaal niet kon krijgen. Dus er was behoefte aan een eigen site  om kennis te delen met vrienden bekenden en allerlei duikers (dropbox en wetransfer moesten nog bedacht worden).

En zo ontstond in 2004 Kooltiel 1.0: een HTML lijst met links naar bestanden. Het probleem was dat de site maar 1 pagina had, en slecht werkte. 

Daarna kwam Microsoft met FrontPage. Dat bood veel meer mogelijkheden, waaronder de mogelijkheid om meerdere pagina’s aan te maken. Van KoolTiel 2.0 is nog een schermafdruk bewaard gebleven. Zie hieronder. De website, waarin in geen enkele moeite werd gedaan om te verbergen dat Rob kleurenblind is, nam moeiteloos de titel “Lelijkste website van Nederland” over van 1.0. 

Bij 2.0 ontstond in 2006 de indeling in “Handwerken”, “Natuur” en “Duiken”. Bovendien werd het mogelijk fotoseries aan de site te koppelen. 

Het webdesign programma van Microsoft heeft het op alle terreinen afgelegd: te weinig opties, te lelijk, te makkelijk te hacken. Kortom al snel zijn we voor het bouwen van de website overgestapt naar Dreamweaver en Thumbsplus, de laatste voor fotoseries. Er werd een Engelstalig deel toegevoegd en “reizen” kwam er als aparte sectie bij. In 2007 zijn we met Kooltiel 3.0 het net opgegaan.

Ook het Dreamweaver programma zit tussen amateur en professional in. Het is niet zwaar genoeg voor professionals en te moeilijk voor de hobby website-houder (de digitale volkstuinier). Toch heeft de site het geweldig gedaan. Het cursusmateriaal wordt vrijwel probleemloos gedownload en we krijgen regelmatig waardering voor de andere onderwerpen. De toevoeging van de reisverhalen levert de nodige feedback op en ook voor het steunen van onze duikvereniging was het goed.

Na tien jaar was de 3.0 site achterhaald. Bovendien was er van 2.0 naar 3.0 niet nagedacht over een redesign, alleen over stabiliteit en mogelijkheden om sneller te werken. 

Bovendien was het aan het begin van de eeuw “leuk” als je “hidden germs”, verborgen extra info had. Nu, dat hebben we gedaan. Het gevolg was een onnavolgbare knoop aan informatie. Leuk om mee te spelen, maar met net even te veel eisen aan de bezoeker.

In 2015 is besloten te gaan voor WordPress en daarmee voor KoolTiel 4.0. Zo nemen we afscheid van het oude webdesign en het oude plaatjes programma.

Dankzij Esther, die inmiddels is afgestudeerd en werkt als senior in de woeste wereld van websites, werd de overstap realistisch. In tegenstelling tot de vorige veranderingen werd het bouwen en vullen van “4.0” gehinderd door het echte leven, dus uiteindelijk is deze site in 2018 gelanceerd.

De toekomst

De huidige site is (voorlopig) alleen in het Nederlands. Er is een scheiding gemaakt tussen “Duiken” en “De rest”. Die scheiding is niet volledig, natuur komt in beide delen voor. 

Een deel van de content is overgezet van 3.0 naar de nieuwe site, maar het zou zonde zijn verouderd en slecht functionerend materiaal over te nemen.

Bij het opnieuw ontwikkelen zijn een aantal onderwerpen gesneuveld. Handwerken, Natuur, Reizen en Duiken blijven. “Zinloos” veranderd van het verrassingspakket in het “museum” , het deel van de site met vaste en wisselende tentoonstellingen.

4.0 is gestart met een beperkte content maar heeft nu evenveel informatie als de oude site. Hopelijk wel (iets) overzichtelijker.

Ondertussen blijven we ontwikkelen. In 2020 is de beveiliging aangepast en werd het https:/

Have Fun, en als er vragen en opmerkingen zijn: overal staan knoppen om met ons in contact te komen, zelfs de oude brievenbus is meegegaan!